Így tüntetheted el Facebook profilod a Google keresőjéből

Ha csak egy kicsit is érdekel, hogy mit tud rólad az internet, akkor néha érdemes a Google-ben magadra keresni. Sokszor olyan találatok/képek is szembe jönnek, amiket nem is gondolnál, hogy egy keresés folyamán bárki számára megtalálhatóak.

Persze alapból is kellemetlen, ha elérhető olyan tartalom rólunk, amit nem szeretnénk, ha mások is látnának, illetve olyan helyzetek is akadnak, amikor nem is gondolnánk, hogy egy viccesnek vélt vagy fura pillanatban elkapott fotó mennyire rossz fényben tüntethet fel minket. A barátaink előtt persze sokkal megengedőbbek vagyunk, ami érthető, de például a kollégáink, főnökünk előtt nem biztos, hogy villogni akarunk ezekkel a képekkel.

 

Zárt rendszerekből kikerülhetnek az adataim? ?

A legtöbb közösségi oldal persze lehetőséget ad arra, hogy tartalmaink láthatóságát beállítsuk, mégis előfordul, hogy a Google indexelni kezdi bizonyos tartalmainkat. Ez elsősorban a profilképünkkel történhet meg. A Facebook zárt rendszere ugyan megvédi képeinket, de a különböző applikációk, amiknek engedélyt adunk arra, hogy kezeljék bizonyos adatainkat már közel sem annyira biztos, hogy nem szivárogtatnak a Google robotjai felé információkat. Még akkor is, ha ez nem szándékos. Több ismerősöm fordult már hozzánk azzal a problémával, hogy megtalálták korábbi profilképeiket a Google keresőben, de nem szeretnék, hogy például egy 10 évvel ezelőtti kép alapján ítéljék meg őket.

Az ember ugyanis folyamatosan változik, ezért megbocsájtható például egy fesztiválon készült kép, ahol éppen sörrel a kezünkben a kedvenc előadónk fellépése közben selfiezünk lengébb öltözetben, kinyújtott nyelvvel vicsorogva a kamerába. Oké… Én például el nem tudom képzelni, hogy valaha ilyen képet megosszak, sőt azt sem, hogy ilyen egyáltalán elkészüljön rólam, de hát sok mindent láttunk már az életben. Mindenkinek becsúsznak rossz döntések.

 

Bárhogyan is volt, néhány fontos dolgot érdemes megtennünk ?

Ebben a cikkben a Facebookon keresztül vezetem le, hogy mivel javíthatunk korábbi döntéseinken, de általánosságban minden platfomon alkalmazható az eljárás:

 

signalingEllenőrizd le, hogy miket osztottál meg korábban!


Ha aktívan használod a közösségi oldalakat, akkor javaslom: készíts be hideg élelmet, mert hosszú este elé nézel! Viccet félretéve: Nézd végig a kezdetektől, hogy miket osztottál meg a Facebookon és állítsd be a láthatósági jogokat. Ha valami nagyon kritikus törölheted is, de ha magadnak megtartanád az emlékeket, akkor állítsd a poszt láthatóságát “csak én”-re. Ekkor garantáltan nem fogja más látni az adott tartalmat, csak Te.

 

signalingKészíts láthatósági listákat!

Ezzel felkészülhetsz a jövőre és innentől mindig beállthatod, hogy egyes tartalmakat kik lássanak rólad. Beállíthatod például, hogy csak az ismerőseid lássanak adott tartalmakat, de akár ezekből is kizárhatsz bárkit. Lehetőséged van arra is, hogy egy egy tartalom kifejezetten csak azok számára legyen elérhető, akiket manuálisan beállítasz. Hidd el, erre mindig érdemes pár másodpercet szánnod!

Instagrammon a Stroy funkciónál például létrehozhatsz közeli ismerősök listát, amit csak azok látnak, akiket hozzáadtál, függetlenül attól, hogy hány követőd van. Számukra a hagyományos megosztás ugyanúgy elérhető.

 

signalingKapcsold ki a Google-t!

Profilod beállításánál érdemes átnézni minden lehetőséget. Én ebben a cikkben azokat gyűjtöttem össze, amik kifejezetten a láthatósággal foglalkoznak. A Google keresője például az első találatok között dobja ki Facebook profilodat addig, amíg ezt a lehetőséget nem tiltod le az oldal beállításaiban.

Ehhez nem kell mást tenned, mint felkeresned a Beállítások / Adatvédelem menüpontot és itt a „Szeretnéd, ha a Facebookon kívüli keresőmotorok hivatkozást jelenítsenek meg a profilodra” lehetőséget „Nem”-re állítani.

parablog googleoff article1

https://www.facebook.com/settings?tab=privacy

 

signalingMondj búcsút a követő alkalmazásoknak!

Bizonyára veled is előfordult már, hogy kényelmi megfontolásból rákattintottál a “Bejelentkezés Facebookkal” gombra. Számos előnye van ugyan, azonban ezekért az előnyökért az adatainkkal fizetünk. Szerencsére megoldás erre is létezik és felül tudjuk vizsgálni korábbi kényelmes énünk cselekedeteit. A Facebook kilistázza számunkra azokat a helyeket, ahol a közösségi azonosítást használtunk, így könnyen törölhetjük is őket.

A lista megtekintéséhez ismételten a Beállításokra kell mennünk, most azonban az Alkalmazások és webhelyek menüpotot kell választanod.

parablog googleoff article2

https://www.facebook.com/settings?tab=applications&ref=settings

Ebben a cikkben a rendszerből kikerülő adatokkal foglalkoztunk, azonban adataid védelméért sokkal többet kell tenned. Ha szeretnél többet megtudni a témáról, akkor kövess minket a Facebookon, mert hamarosan újabb ingyenes adatvédelmi tanácsokkal jelentkezünk! ?

steve

írta: Bartus István | Steve

 


Nyomtatás   E-mail